zondag 9 juni 2013

We houden de waterstand in de peiling

We zijn voor een paar dagen thuis maar blijven met de gedachten bij ons schip daar in Vegesack aan de Weser. En natuurlijk volgen we de ontwikkeling van de waterstand. Dat gaat de goede kant uit, maar wel erg abrupt:
Zo te zien hadden we vrijdag rond het middaguur niet voor de sluis moeten liggen. In één klap vierenhalve meter omlaag, alsof ze de stop uit een badkuip getrokken hebben!


De Azzam
In Vegesack is de scheepswerf Lürssen gevestigd, die zich na een carrière op het gebied van marinevaartuigen heeft toegelegd op de bouw van superjachten. We kwamen er langs een kade waar een zo'n jacht aangemeerd lag. Dat bleek gelijk het grootste ter wereld te zijn, de Azzam van de Saudische prins al-Walid ibn Talal al Saud. Lengte 180 meter, topsnelheid 30 knopen, zeven dekken, kosten 490 miljoen euro. De grootste salon, lekker intiem, is 29 bij 18 meter. Zouden ze daar ook een houtkacheltje hebben? 
Het schip is pas kort geleden, op 8 april, te water gelaten, maar het ligt er nu nog; de prins was kennelijk niet erg gretig om zijn speeltje op te halen. Of zou het nu al terug zijn voor reparatie? Bezit is zorg.
Verderop kwamen we nog langs andere loodsen van Lürssen met andere superjachten aan de kade. Beetje armoedige dingen van een metertje of tachtig waren dat, daar is voor de eigenaars de lol wel van af.

Eerder, op de Ems, waren we al langs de Meyer Werft in Papenburg gekomen, die zich heeft gespecialiseerd in luxe cruiseschepen. Alleen is daar niets van te zien; alles gebeurt er binnen een overdekt bouwdok, dat met 504 x 125 x 75 meter het grootste ter wereld is. Het grootste tot dusverre gebouwde schip is mei dit jaar van stapel gelopen, de Norwegian Breakaway van 324 meter lang, met 14 dekken en geschikt voor 4000 passagiers.



De Norwegian Breakaway verlaat het dok
Ik heb in Nederland altijd gehoord dat wij niet meer doen aan eenvoudige volumescheepsbouw maar dat we wereldwijd een leidende positie hebben in het luxe segment met veel toegevoegde waarde. Ik begin te geloven dat dat voortkomt uit dezelfde manier van denken waarmee we onszelf telkens ver van tevoren de hoofdprijs toekennen bij songfestivals en voetbalkampioenschappen. Zelfoverschatting; een opgeblazen en onrealistisch zelfbeeld.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten